Çok sayıda ders içeriğine öğretmen ve öğrenciler EBA portalını kullanarak ücretsiz ulaşabilmektedirler. Yenilwenen EBA ders kullanımı ve bölümlerinin bazılarının kısa açıklaması aşağıda verilmiştir. Daha detaylı anlatıma http://www.eba.gov.tr/yardim-sss/ adresinden ulaşabilirsiniz.
"Ana Menü"den "Gruplar"a tıklayınız. Açılan sayfada "Şube Ekle" kutusuna tıkladığınızda, şubenizle ilgili yaptığınız tüm paylaşımları "Ana Sayfa" nın yanı sıra "Şube" sayfasından da görebilirsiniz. "Üyeler"e tıkladığınızda şubelerde bulunan öğrencilerin listesine ulaşabilirsiniz. "Paylaşımlar"a tıkladığınızda ise şubeyle ilgili yapılan paylaşımları takip edebilirsin
"Dersler" sayfası, EBA'da yer alan ders içeriklerin yer aldığı bölümdür. Bu bölümde, bütün sınıf seviyelerine ve derslere ait içerikler MEB müfredat yapısına uygun bir şekilde listelenir. Seçilen sınıf seviyesindeki bir dersin sayfasında dersin üniteleri, kitabı, yazılı soruları, uygulamaları, kütüphane içerikleri ve ünite testleri yer alır. Ünitelerin içinde ise konuları ve alt konuları görebilirsiniz. Dilerseniz "Tüm Dersler" düğmesine tıklayarak farklı okul türlerine ait ders içeriklerine de erişebilirsiniz.
"Kütüphane" sayfasında farklı kategorilere ait binlerce içerik yer almaktadır. Hem eğitsel hem de genel kültür içeriklerinin yer aldığı bu bölümden video, ses dosyası, dergi, etkileşimli kitap ve uygulama gibi farklı içerik tiplerine ulaşabilirsiniz.
Çalışmalar sayfasında öğrencilerinize gönderdiğiniz çalışmaları görebilir ya da yeni çalışmalar oluşturabilirsiniz. Tarihine, durumuna ve sınıfına göre filtreleyerek geçmiş ya da devam eden çalışmalarınızı inceleyebilirsiniz.
İçeriklerin altında yer alan "Çalışma Gönder" düğmesini kullanarak, içerikleri çalışma olarak gruplarınıza ya da şubelerinize gönderebilirsiniz.
EBA içerisinde yer alan sınav, test ve alıştırma dokümanlarına bu alandan ulaşabilirsiniz. Farklı derslere ve sınıflar ait alt konu, konu ve ünite seviyelerinde testlerin yer aldığı "Sınavlar" bölümünde, istediğiniz içerikleri şubelerinize çalışma olarak gönderebilirsiniz.
"Soru ve Sınav Sistem"i, EBA soru havuzunda yer alan soru ve sınavların yer aldığı alandır. Sayfada yer alan filtreleri kullanarak istediğiniz sınıf seviyesine ve derse ait içeriklere ulaşabilirsiniz.
"Sorular" sayfasındaki "Yeni Soru Ekle" düğmesine tıklayınız. Oluşturmak istediğiniz sorunun tipini seçtikten sonra yönergeleri takip ederek kendi soru havuzunuzu oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz sorular, size özel bir soru havuzu olan "Sorularım" bölmesinde yer alır. Dilerseniz sorularınızı kontrole de gönderebilirsiniz. Alan uzmanlarının kontrolünden geçen sorular, onaylanması durumunda EBA soru havuzuna eklenir.
Kullanabilirsiniz. Bunun için soruların altında bulunan "Kopyala" düğmesini kullanarak soruyu düzenleyebilirsiniz. Düzenleyip kaydettiğiniz sorular, kendi soru havuzunuza eklenir.
"Mesleki Gelişim" alanı, EBA'ya erişimi olan tüm öğretmen ve okul yöneticilerine yönelik, özgün içerikli bir mesleki gelişim ve paylaşım platformudur. Kendisini sürekli geliştirme ihtiyacı hisseden, eğitim teknolojilerine ve yenilikçi eğitim yöntemlerine ilgi duyan, meslektaşlarıyla paylaşımın değerine inanan ve eğitimde kalitenin yükselmesinde sorumluluk hisseden tüm öğretmenlerin buluşma noktasıdır. Bu alan sadece öğretmen ve okul yöneticilerinin erişimine açıktır.
Millî Eğitim Bakanlığına bağlı Genel Müdürlükler tarafından hazırlanan ve MEBBİS üzerinden başvurduğunuz, size atanmış uzaktan eğitim kurslarınız bu alanda görüntülenir. Henüz size atanmış herhangi bir kurs yok ise bu menü "Mesleki Gelişim" alanında görüntülenmez.
Kurs atama tarihi sonlandıktan sonra kurs performans kriterine göre (kurs sonu sınavı puanı ve/veya kurs içeriği tamamlama yüzdesi) almış olduğunuz puanınız bir kaç gün içerisinde MEBBİS'e aktarılır.
Raporlar sayfasında, gönderdiğiniz çalışmaların raporlarını hem çalışma bazlı hem de öğrenci bazlı olarak görebilirsiniz.
"Dersler" sayfası, EBA'da yer alan ders içeriklerin yer aldığı bölümdür. Bu bölümde, bütün sınıf seviyelerine ve derslere ait içerikler, MEB müfredat yapısına uygun bir şekilde listelenir. Seçilen sınıf seviyesindeki bir dersin sayfasında; dersin üniteleri, kitabı, kütüphane içerikleri ve ünite testleri yer alır. Ünitelerin içinde ise konuları ve alt konuları görebilirsin. Dilersen "Tüm Dersler" düğmesine tıklayarak farklı okul türlerine ait ders içeriklerine de erişebilirsin.
Kütüphane sayfasında, farklı kategorilere ait binlerce içerik yer almaktadır. Hem eğitsel hem de genel kültür içeriklerinin yer aldığı bu bölümde video, ses dosyası, dergi, etkileşimli kitap ve uygulama gibi farklı içerik tiplerine ulaşabilirsin.
"Duvar"da sana gönderilmiş olan etkinlikleri, ödevleri; yazılı sınavlarını takvimde görüp takip edebilirsin.
Çalışmalarım sayfasında öğretmeninin gönderdiği çalışmaları görebilirsin. Çalışmalarını tarihine ve durumuna göre filtreleyerek geçmiş ya da devam eden çalışmalarını inceleyebilirsin.
EBA Porftolyo Yönetimi; öğrencilerin akademik başarılarının yanı sıra katıldıkları projeler ve ders dışı sosyal aktiviteler bilgilerinin biriktirilerek sergilendiği, benzersiz bir dijital bellek özelliğidir.
Öğretmenler, yöneticiler görüntüleyebilir. Öğrenci de "Ayarlar" sekmesinde "Görünüm"ü açtığında, kendi şubesindeki arkadaşlarına da görünür hale gelir.
Öğretmenler ve yöneticiler EBA Portfolyo'da eklenmiş olan bilgilerde düzenleme yapabilir. Öğrencinin eklediği bir belge, başarı, proje ya da etkinliği, öğretmen ya da yöneticilerden biri düzenlerse, başka bir öğretmen tekrar düzenleyemez. Öğrenci ise bilginin sadece gösterimini açıp kapatabilir.
Öğrenci; EBA Portfolyo'suna yaptığı katkıyla, "Duvar" alanında yaptığı paylaşım ve etkileşimlerle puan kazanabildiği gibi; sistemde soru çözdüğünde ve ödevlerini tamamladığında da puan kazanabilir.
EBA içerisinde yer alan sınav, test ve alıştırma dokümanlarına bu alandan ulaşabilirsin. Farklı derslere ve sınıflara ait alt konu, konu ve ünite seviyelerinde testlerin yer aldığı sınavlar bölümünde, pekiştirmek istediğin konulara ait sınavları çözebilirsin.